Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής.
Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική.
Και για τα δύο φύλα η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης, κληρονομικότητας, άγχους, ορμονικών μεταβολών, υπερβολικής δόσης φαρμάκων, δερματικών παθήσεων, μολύνσεων, λοιμώξεων, προγραμμάτων δίαιτας, χρήσης προϊόντων με χημικά, έκθεσης σε ακραίες φυσικές συνθήκες ή και της ατμοσφαιρικής μόλυνσης..
Είδη τριχόπτωσης
Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)
Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης, όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε γενετική προδιάθεση.
Γυροειδής Αλωπεκία
Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.
Στο Δερματολογικό μας Κέντρο αναλαμβάνουμε όλα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά βήματα για την επιβράδυνση της ασθένειας και την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος για άντρες και γυναίκες.